smarteast
ftv

Keresés űrlap

WPPortál 3.0

Egyéb

Sziasztok!

Ahogyan azt észrevettétek sokan (sajnos nem volt nehéz), kb. 4 hónapja nem volt aktivitás az oldalon. Ennek most a tervek szerint vége - de nem a korábbi formában térünk vissza. A változások előtt először kicsit visszatekintenék a korábbi problémáinkra, hogy lássátok a mögöttük álló okokat.

Ahogyan idáig eljutottunk

Ember és időhiány

Ezt már sokszor leírtuk, valószínűleg unjátok is (ezzel mi is így vagyunk). Jelenleg hivatalosan 3 aktív szerkesztő van az oldalon, mindhárman az egyetem-munka-egyebek hármasában egyensúlyozva. 1-1 minőségi cikk, és ezek napi követése egyszerűen egyre többször nem fért bele a napba. (És ez a probléma csak rosszabbodott később.)

Hírmennyiség növekedése

Ennek igazából csak örülni lehet, hiszen ez azt mutatja, hogy él a platform. A Windows Phone 8.1 bejelentése óta a Windowsos és Xboxos hírek is hirtelen relevánsak lettek számunkra, ezzel kb. megkétszerezve az eddigi figyelemmel követendő anyagokat.

Kettős célok

A wp7.hu > wpportal.hu költözés során sok látogatót vesztettünk (ennek inkább technikai okai vannak, amibe nem mennénk most bele). Menet közben (én legalábbis) sokat vívódtam, hogy mi legyen a célunk: több látogató, vagy minőségi tartalom. Ezt teljesen sosem sikerült eldönteni - eddig legalábbis. (Korábban is célunk volt, hogy minden hírt óvatosan kezeljünk, és csak normális forrásokból közöljünk tartalmakat.)

Ambiciózus mellékprojektek

Az oldal indulása óta számtalan ötletünk volt, amivel a hazai WP közösséget segíthettük volna. Ezek nagy része sajnos félúton változatos okokból elhalt:

  • leírások aloldal: WP8.0 óta magyarul is hivatalosan elérhetőek lettek a súgó oldalak
  • letöltések aloldal: WP7.X-nél még releváns volt, de a 8.0 óta gyakorlatilag minimális a homebrew aktivitás - a modul felépítésébe pedig sok időt öltünk feleslegesen
  • telefonok aloldal: ezt még a wp7.hu idején kezdtük, akkor még kezelhető telefonmennyiséggel. Az ötlet jó volt - minden WP teljes leírása és specifikációja egy helyen, magyar árakkal és összehasonlítási móddal. Azóta már több mint 100 készülék érhető el, és ahogyan az belátható - ezzel a mennyiséggel nem bírtunk.
  • Fórum: szintén wp7.hu óta él, de ez is folyamatos odafigyelést igényel. Sajnos sok időbe került mire kiderült, hogy sem nekünk sem a közösségnek nem ez a megfelelő megoldás.

A következő epizódban

Változások a tartalmakban

SmartEast-es barátunktól, az Androidportáltól utólagos engedelmükkel lenyúljuk a hírhétfő ötletét (annyi eltéréssel, hogy ez nálunk valószínűleg más napra fog esni).  A lényeg, hogy nem folyamatosan írjuk a történéseket, hanem hetente egyszer egy nagyobb cikkben összefoglaljuk a fontosabb történéseket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a fontosabb/breaking jellegű eseményekről nem számolunk be azonnal :). A "Live!" bejegyzések a cikkek közé fognak kerülni, és az apróságokat itt fogjuk közölni a hét folyamán. Végül, kicsit megnöveljük a nem hírjellegű tartalmak arányát - több leírásra / funkcióbemutatásra / szerkesztői véleményre számíthattok a jövőben.

Optimista vagyok, hogy ez az új heti 1 nagy cikk + több apróság tényleg tartható lesz. Fő irányvonalunknak megtartjuk a Windows Phone-t, és a minőségre törekvést. Ahogyan eddig is, az esetleg releváns híreket továbbra is leközöljük.

Mindenhol máshol

Több közösségi eseményt próbálunk szervezni, akár ha igény lesz rá meetupot is - jó lenne itthon is kicsit felélénkíteni a Windowsos közösséget. A korábban említett halódó mellékprojektjeinket bezárjuk - kezdve a régi fórummal. Ennek a helyére egyelőre nyitottam egy subredditet, amit a fenti fórum linken tudtok elérni. A reddit tud magyarul is, illetve itt olvashattok róla kicsit ha esetleg ismeretlen lenne. Ezt sokkal egyszerűbb moderálni, és a mi céljainknak (értelmes diskurzus korlátok nélkül + egymás segítése) sokkal jobban megfelel. Az oldalon a hozzászólási funkciót egyelőre a kezelhetetlen mennyiségű spam miatt letiltottam a nem bejelentkezett felhasználóknak - erre majd keresek megoldást. Az elkövetkező 1 hónapban várható egy kis redesign is, hogy az új tartalmaknak kicsit megfelelőbb strukúrát adjunk.

Remélem aki eddig kitartott velünk továbbra is marad - 2015 izgalmas év lesz! Ha addig nem is, 21-én a Windows Consumer eseményen mindenképp találkozunk :)

 


Hozzászólások

vmarci21 képe

Ez a 4 hónap kihagyás felért egy öngóllal, egy csomó látogatót veszíthettetek, de sok sikert a fojtatáshoz. ;)

Egy ötletet azért megosztanák:
Ha tényleg kevesen vagytok, akkor én a helyetekben megpróbálnék más WP-s oldalakkal kapcsolatot ápolni, partnereknek lenni, ami mindkét (3,4??) fél számára jó lehet. ;)

vmarci21 - sze, 01/14/2015 - 15:02 -  »
kozaripite képe

Nekem személy szerint az is elég lenne, ha a facebookon lennének a cikkek és akkor nem kéne még az oldallal is bajlodnotok :) Én örülök a visszatérésnek! Hajrá!

kozaripite - p, 01/16/2015 - 12:00 -  »

Copyright © 2014 WPPortál (wpportal.hu)
Copyright © 2010-2014 wp7.hu
Minden jog fenntartva.

Kiszolgálja a Drupal, tárolja a medietas, domainjaink kezeli az Interlink és a DNSimple.