smarteast
ftv

Keresés űrlap

Hírszerda

Egyéb

Kicsit uborkaszezon van az MWC és a Build előtt, de azért az elmúlt 1-2 hétre is jutott néhány érdekes hír.

1GB RAM-mal szerelt Lumia 635 érkezhet

Érdekes módon pont magyar forrásból, a Telenor árlistájából derült fény az eltérő modellre. A megduplázott RAM sokak számára sokkal szimpatikusabbá teheti a készüléket, hiszen sok játék és app igényli - ezekről eddig a 635 felhasználók kimaradtak. A Windows 10 közelgő érkezésével pedig még egy okot kapunk a készülék tudásának bővítésére. Jó látni azt is, hogy a Microsoft hallgat a felhasználóira, hiszen a múltban sok rossz szó érte őket a memórialimitált modellek kiadása miatt.

A Telenoros árlista óta a időközben más forrásból is igazolódott a készülék létezése: a Microsoft firmware szerverein már megtalálhatóak a telefonhoz való fájlok.

Újabb képességeket kapott Cortana

A két új interest a showtimes and trailers, illetve a pick the winners névre hallgat. Az előbbi moziműsorokat és filmelőzeteseket ajánl, elvileg az ízléseink szerint személyre szabva. A másodikról konkrétumokat nem kaptunk, de valószínűleg a Bing prediction engine-re, azaz "jósmotorra" alapozott játékról lehet szó. Ez még érdekes lehet, hiszen ez a technológia is erősen fejlesztés alatt áll, és olyan bizonyító eredményeket tud felmutatni, mint...

Majdnem az összes Oscar díj nyertest megjósolta a Microsoft

A két tévesztés a legjobb rendező és a legjobb animációs film kategóriában volt. (Előbbiről ne tudok nyilatkozni, utóbbinál a Bing szerinti javaslatot mondtam volna én is... :)) Ezzel a sikeres kísérlettel egy újabb elemet kapott a már így is nagy lista - legyen szó a világbajnokságról, vagy az NFL-ről. Külön érdekesség lehet, hogy egy ideje már az Angol Premier League meccseit is tudjuk követni - erről tudom, hogy itthon is sok nézője van.

Új OneDrive API érkezett

A OneDrive kicsit nehézkes API-ja végre megújult: sok hasznos újdonsággal gazdagodtak a fejlesztők lehetőségei, illetve sok eddig bonyolult és hosszadalmas feladatot lehet mostmár könnyebben elintézni. Ezen a github oldalon érhető el a friss dokumentáció, néhány már élő példával kiegészítve, pl. mint az IFTTT  és a CoolIris.

A Windows 10 új shaping engine-t kapott

Ami tök jó, csak a kérdés, hogy mi az a shaping engine, tehát kezdjük ezzel. A számítógépeken ma már természetesnek vesszük, hogy szinte tetszőleges nyelvet tudunk használni és megjeleníteni. Ez a háttérben óriási feladat: támogatni a kismillió nyelvet, azok betűkészleteit - mindezt mindenféle méretben, színben és módban. A shaping engine a folyamat azon részéért felelős, ami a megfelelő karaktereket a helyes sorrendbe és formába rendezi. Erre jó példa pl. ez a N'ko írás:

A régi megoldás az volt, hogy minden nyelv saját motort kapott - ez az a sok amit most az új univerzális változattal lecserélnek. Az új megoldás egyben váltja ki az eddigi 27 különbözőt, amik az elmúlt 15 évben kerültek a Windowsba.


Copyright © 2014 WPPortál (wpportal.hu)
Copyright © 2010-2014 wp7.hu
Minden jog fenntartva.

Kiszolgálja a Drupal, tárolja a medietas, domainjaink kezeli az Interlink és a DNSimple.