smarteast
ftv

Keresés űrlap

A Windows következő generációja

Rendszerfrissítés

A tengap este 6 órakor kezdődő, és majd 2 és fél órán át tartó előadás során sok alkalommal kellett az állunk a padlóról felszednünk! Íme az összes újdonság - a Windows Phone részeket részletesebben a következő cikkben keressétek :). Az angolul értőknek itt a hivatalos blogposzt.

Ingyen Windows 10 majdnem mindenkinek

A mai nap egyik legfontosabb bejelentése az volt, hogy néhány ritka kivételtől eltekintve minden Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows Phone 8.1- et futtató eszközre ingyen érkezik a Windows 10. Ezzel gyakorlatilag a "desktop" piac majdnem 70 százalékát lefedték, és emellé még jön minden 8.X Windows Phone készülék. Mivel a Windows 10 mostmár végre tényleg univerzális appokkal fog dolgozni - amik mint ma megtudtuk Xbox One-on is fognak futni -, a fejlesztőknek sokkal szimpatikusabb lesz a platformra fejleszteni.

Az ingyenes frissítési lehetőség a kiadás pontjától 1 évig lesz érvényes, és a frissített eszközökön az eszközök élettartamáig ingyenes használatot és támogatást garantál a cég.

Cortana PC-n

Korábban kiszivárgott infók alapján ezt már tudni lehetett, de mától hivatalos: minden Windows 10 eszközre megérkezik Cortana. Az alapvető újdonságok mellett fontos, hogy a gépünk szinte teljesen irányítható lesz vele PC-n is: zenelejátszás, internetezés és minden más ami kellhet.

Windows 10 "mobile"

Igen, nem "Windows Phone". Innentől kezdve a telefonunkon lévő OS-t is csak egyszerűen "Windows 10"-nek hívjuk majd. A ma látott demóban több újdonságot is láttunk - ezeket a következő cikkben részletesen végigvesszük. Egy-két elejtett mondatból további újdonságokat is megtudhatunk, például a Windows 10 kiadás idején érkező új flagship telefonok megjelenését.

Univerzális appok

Windows Phone 8.1 és Windows 8.1 alatt már lehetőség volt félig-meddig univerzális alkalmazásokat létrehozni, de ez sajnos még sok kompromisszummal jár. Most, hogy tényleg egy azonos OS fut minden eszközünkön, ezek a problémák megszűnnek. Íme néhány bemutatott app:

  • Megújult Office - az asztali verzió majdnem teljes funkcionalitásával
  • levelező és naptár app - immáron Outlooknak elkeresztelve: benne a teljes Word szerkesztőmotor, és új pl. a Google Inbox-hoz hasonló felület
  • képek app - automatikus arcfelismerés, kategorizálás és képjavítás
  • új zene app - a zenéidet hamarosan OneDrive-ról is hallgathatod

Egy új böngésző: Project Spartan

Szintén kiszivárgott, hogy a Windows 10 egy új böngészőt kap, aminek egyelőre még csak kódneve van. Az új böngésző teljesen maga mögött hagyta az Internet Explorer motorjának régi részeit, gyakorlatilag egy tisztább, nagyobb tudású Trident-et létrehozva.

A Spartan első különleges képessége a jegyzetelés: az oldalakat egy gombnyomással megfagyaszthatjuk, és jegyzetelhetünk rá - akár mint OneNote-ban. Ezt utána természetesen megoszthatjuk tetszőleges formában és szolgáltatással. A Windows Phone 8.1-ben megérkezett olvasói mód is megjön PC-re, immáron kibővített funkciókkal és offline móddal. Végül, talán a leghasznosabb dolgot a végére hagyva, Cortana is beköltözik a böngészőbe. Keresés és internetezés során folyamatosan próbálja kitalálni amit szeretnénk, és hasznos információkat mutat menet közben.

Új játékélmény PC-ken is

Sok szuper újdonság érkezett a játékos közönség számára is. Az új Xbox app gyakorlatilag Steam jellegű funkcionalitással bír, ahol megoszhatunk mindenféle játékos tartalmat egymással. Lehetőségünk lesz az üzenetküldés mellett hangbeszélgetésre is, illetve videófelvételre a játékokból, amit a Windows 10 már alapból támogat. Ezeket a videókat mentés előtt gyorsan szerkeszthetjük is, és megoszthatjuk bárhová - mindezt külön program telepítése nélkül, a Win+G lenyomásával.

A Microsoft a DirectX 12-ről is beszélt, ami akár 50 százalékos teljesítménynövekedést is hozhat egyes játékok esetén, és mobilkészülékeken elfelezheti az energiafogyasztást. Ez duplán jó hír, hiszen látványosabb játékokkal fogunk játszani hosszabb ideig.

Demózták még a közös DX12-re épülő új Fable játékot, ahol végre Xbox és PC együtt játszott, illetve mint kiderült lehetőségünk lesz az Xbox játékokat PC-re streamelni.

Microsoft Surface Hub

A legelső, még asztalra hasonlító Surface után, a falra került a Perceptive Pixel technológia. Egy 84" átmérőjű 4K tévébe komplett PC-t építettek, ami a kamerákkal és az érintőképernyővel tökéletes irodai eszközzé teszi - legyen szó meetingekről, vagy tervezésről. Látványos volt azt is látni, hogy tényleg egy operációs rendszer fut a 4"-es telefonoktól a 84"-es szörnyetegig mindenen.

Windows Holographic + Microsoft HoloLens

Ha a fentiek miatt eddig esett volna le az állunk, akkor majd most: a bekezdés címében nem vicceltem! A Windows 10-ben a fejlesztők már "hologramokat" is adhatnak az alkalmazásaikhoz, amiket a Microsoft új HoloLens nevű AR szemüvegével tudunk megnézni. A demók során láthattunk 3D modellezést, Minecraftot a nappaliban és teljesen átalakult lakást is - "appokkal berendezve". A kütyünek egyelőre ára nincs, és a megjelenési időpontról is csak annyit tudunk, hogy a Windows 10-zel kb. egyidőben érkezhet. Itt a hivatalos weboldal.


Copyright © 2014 WPPortál (wpportal.hu)
Copyright © 2010-2014 wp7.hu
Minden jog fenntartva.

Kiszolgálja a Drupal, tárolja a medietas, domainjaink kezeli az Interlink és a DNSimple.